A francia-német határon is kötelező lesz negatív tesztet felmutatni

A francia-német határon is kötelező lesz negatív tesztet felmutatni

A koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsai terjedésének megfékezése érdekében Franciaország hétfőtől kötelezővé teszi a Németországba ingázóknak is a negatív PCR-teszt felmutatását a belépéshez az ország területére, miután a déli-afrikai mutánst illetően a keleti Moselle megye az egyik legfertőzőbb franciaországi terület.

Ez a kötelezettség január 31. óta a határ menti ingázókon kívül már minden határátlépőre vonatkozik, függetlenül az állampolgárságától, illetve a belépésének céljától.

Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár és Olivier Véran egészségügyi miniszter csütörtöki bejelentése szerint a határ menti ingázóknak hetente kell elvégeztetnie a szűrést, ami Franciaországban mindenki számára ingyenes.

Párizs a munkájuk miatti határ menti ingázók számára bevezeti az ismétlődő tesztelési stratégiát, heti szűrés formájában – olvasható a két kormánytag közös közleményében.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a Németországba rendszeresen átjáró mind a 70 ezer francia állampolgárnak hetente teszteltetnie kell magát, s a határ mentén közösen járőröző francia és német rendőrök megerősítik az átkelők igazolásainak ellenőrzését.

Azoknak, akik nem hivatalos ügyben, hanem családi okokból vagy más magáncélból ingáznak a határ két oldala között, minden határátlépés esetén egy 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk a belépéshez Franciaország területére – jelezte a két kormánytag.

A francia kormány azért terjesztette ki a kötelezettséget a Németországba átjáró franciákra, mert szeretné elkerülni, hogy a német hatóságok az újabb koronavírus-variánsok terjedésének megfékezése céljából ugyanúgy meggátolják a belépést, ahogy azt a cseh és az osztrák határszakaszon tették. Francia kezdeményezésre ezért a két ország munkacsoportot hozott létre az ellenőrzések szigorításának kidolgozására, illetve a francia-német határszakasz lezárásának elkerülésére.

Forrás: 24.hu