A járvány előtt jó évet zárt a kecskeméti Mercedes

A járvány előtt jó évet zárt a kecskeméti Mercedes

A gyártás mennyisége az előző évivel csaknem azonos, annak ellenére, hogy tavaly három új modell sorozatgyártása is elindult. Az új CLA Coupét a CLA Shooting Brake, ősszel pedig három kompakt modell Mercedes-AMG Performance verziói követték.

A társaság 2019-ben mintegy 3,7 milliárd eurós forgalmat ért el, amely az előző évhez képest 2,7 százalékos növekedés. Ebből a belföldi értékesítés nettó árbevétele 7,72 millió euró, míg az exportértékesítés 3,68 milliárd euró. A növekedés összességében 125,24 millió euró volt.

A cég adózás előtti eredménye 2019-ben elérte 97,9 millió eurót, és 6 millió euróval haladta meg az előző évit.

A járvány miatt be kellett húzni a féket

A jelentés kitér arra, hogy idén tavasszal a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása, illetve a munkavállalók egészségének védelme érdekében megszakították a termelést a gyárban. A 2020-ra várt árbevétel az év első két hónapjában a tervezettnek megfelelően alakult, márciusban azonban már kisebb elmaradás volt tapasztalható a felfüggesztett termelés miatt.

Mint írják, a csökkenés hatása világszinten is jelentkezett, ezt támasztják alá a Daimler konszern 2020. első negyedévre közzétett adatai is. Az eladott autók darabszáma 15 százalékkal csökkent az előző év ugyanezen időszakához képest.

A kínai piacon, ahol a vírushelyzet már korábban éreztette hatását, a visszaesés az első negyedévben 20 százalék fölött volt az előző évi adatokhoz viszonyítva.

Konszernszinten a krízishelyzet miatti kereslet-visszaeséssel számolnak, a Daimler ehhez igazítja globális terveit, amely a magyarországi gyártásra is kihatással lehet. A kockázatok nem csupán az értékesítés volumenét érinthetik, hanem hatással lehetnek a termelésre, a beszerzési piacokra, illetve a szállítói láncra.

Hibridautókat kezd gyártani Kecskeméten a Mercedes

A gyár pedig augusztustól visszaáll három műszakra.

A 800 millió euróból épített kecskeméti autógyárban a termelés 2012. március 30-án indult be. A társaság 2018 júniusában megkezdte a bővítést mintegy 320 milliárd forintból, majd 2020 márciusában bejelentették, hogy csaknem 50 milliárd forint összegű beruházással új présüzemet is építenek.

Ebben az üzemben 2022-ben kezdődhet meg a munka több mint 200 munkavállalóval. A kecskeméti gyár jelenleg több mint 4400 munkatársat foglalkoztat.

Kiemelt fotó: MTI / Ujvári Sándor

Forrás: 24.hu