A koronavírus falakat emel. Az EU hidakat épít. (x)

A koronavírus falakat emel. Az EU hidakat épít. (x)

Ismerje meg Michaelt, aki hidakat épít a vírus elleni küzdelemhez

Michael az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatóságánál dolgozó programfelelős tisztviselő. Dél-Szudánban állomásozva segített koordinálni az EU, Olaszország, Franciaország és a dél-szudáni hatóságok által szervezett humanitárius légihíd két járatát, amelyek összesen 89 tonna orvostechnikai eszközt és humanitárius ellátmányt szállítottak a régióba. „A koronavírus legyőzéséhez együtt kell működnünk és szolidárisnak kell lennünk a legkiszolgáltatottabbakkal” – mondta Michael.

Hidak a világ körül

De Michael nem egyedül dolgozik. Valójában az EU a humanitárius légihíd kezdeményezés első 3 hónapja során több mint 60 repülőjáratot szervezett a világ humanitárius válság által sújtott országaiba. A járatok több mint 1 100 tonna felszerelést, többek között egyéni védőeszközöket és koronavírus-tesztlaborokat, valamint több mint 1 700 szakembert szállítottak.

Sikeres légihíd járatok indultak Afganisztánba, Burkina Fasóba, a Közép-afrikai Köztársaságba, Csádba, a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Etiópiába, Bissau-Guineába, Haitire, Iránba, Irakba, Elefántcsontpartra, Libanonba, Maliba, Nigériába, Peruba, São Tomé és Príncipére, Szomáliába, Dél-Szudánba, Szudánba, Venezuelába és Jemenbe – és ez a lista hetente bővül.

Forrás: EU

Szolidaritás a szükség idején

A humanitárius légihíd csak az egyik része az Európai Unió koronavírus-járványra adott globális válaszlépéseinek. Az EU és tagállamai egyesített erőforrásaiból az „Európa együtt” program keretében az unió világszerte 36 milliárd eurót biztosított a vírus ellen küzdő közösségek támogatására. A Michaelhez hasonló, humanitárius légihidakat, illetve más, EU által irányított kezdeményezéseket szervező és elősegítő emberek munkájának köszönhetően a kiszolgáltatott országok erősebbek és jobban felkészültek annak a kihívásnak a kezelésére, amit a koronavírus jelent.

Forrás: 24.hu