A lengyelek feladhatják a vétójukat

A lengyelek feladhatják a vétójukat

Kész feladni a vétóját mind a 2021-2027-es költségvetés, mind a helyreállítási alap terén Lengyelország, ha az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletről kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot az Európai Bizottság és azt az állam- és kormányfők is támogatják a jövő heti EU-csúcson – írja a Portfolio a lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentése alapján.

Jaroslaw Gowin az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott brüsszeli megbeszélése után arról beszélt, hogy:

belátják, hogy a költségvetési vétó a szándékaikkal ellentétesen mind Lengyelországnak, mind az EU többi országának anyagilag is kárt okozna és ezt nem szeretnék.

Orbán meg tudja nyerni az uniós vétóval kapcsolatos harcot, de annak súlyos ára lesz

Van, aki hamarabb hátrálhat meg, mint a magyar miniszterelnök, amivel Orbán számol is. A következmények viszont beláthatatlanok lesznek, mert akkor mostantól bármikor lehet a vétóval zsarolni.

A magyar és a lengyel miniszterelnök néhány nappal ezelőtt Varsóban egyeztetett az uniós vétóról.

Lengyelország és Magyarország az Európai Unió német soros elnökségének új javaslataira vár az uniós költségvetési csomag kapcsán

– jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfőn, Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki miniszterelnök varsói egyeztetése után.

A másfél órán át tartó egyeztetést követően Müller a két kormányfő múlt heti budapesti közös nyilatkozatára utalva közölte: „a lengyel és a magyar álláspont világos”.

Akár még hasznos is lehet Orbánnak a Szájer-botrány az uniós vétó ügyében

A Szájer Józseféhez hasonló botrányok csak olyan politikusoknak árthatnak Brüsszelben, akiknek van hitelük. Orbán Viktornak azonban nem hitele, hanem ereje van a vétóval kapcsolatos tárgyalásokon, ráadásul itthon még könnyebben el tudja majd adni, hogy Brüsszel tényleg bármire képes Magyarországgal szemben.

Forrás: 24.hu