Bolíviában beiktatták Evo Morales elnöki utódját

Bolíviában beiktatták Evo Morales elnöki utódját

Letette a hivatali esküt vasárnap Luis Arce Bolívia új elnöke, amivel a baloldal visszatért a dél-amerikai ország élére egy évvel az után, hogy Evo Morales menekülni kényszerült az országból.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a Bolívia Morales alatti gazdasági növekedés atyjaként ünnepelt, 57 éves Arce két nehéz feladattal néz szembe. Egyrészt a Morales elüldözése utáni politikai válságból kell kivezetnie az országot, másrészt meg kell birkóznia a koronavírus-járvánnyal.

Azzal a nagy kihívással nézünk szembe, hogy újra kell építenünk a gazdaságot, be kell indítanunk a növekedést, meg kell szüntetnünk a bizonytalanságot

– jelentette ki beiktatásán Arce.

Az új bolíviai elnök azt ígérte, hogy legyőzi a koronavírus-járványt, betemeti a politikai árkokat, és véget vet a rettegésnek a politikai erőszak után.

Én az igazságban hiszek, nem az ellenségeskedésben és a revánsban, amelyek nem kímélik a gondolat szabadságát, amelyek miatt aki mást gondol, az gyűlölet tárgya lesz. Ennek véget kell vetni

– szögezte le Arce.

Az országban továbbra is nagyok a feszültségek, miután tavaly Evo Moralest vitatott módon választották újra, erőszakos tiltakozások kezdődtek, majd a hadsereg kihátrált mögüle, és el kellett hagynia az országot. Arce, aki Morales jelöltjének számított az elnökválasztáson, azt ígérte, hogy a volt elnök nem kap szerepet a kormányzásban. Morales azonban várhatóan már hétfőn visszatér hazájába. (MTI)

Forrás: 24.hu