Ekkor vezetné be Románia az eurót

Ekkor vezetné be Románia az eurót

A jegybank második embere a Mediafax hírügynökség szerint emlékeztetett, hogy eddig országa az eurózónához való csatlakozás valamennyi lehetőségét elszalasztotta, így a közös pénz bevezetésére vonatkozó következő jelentésben várhatóan 2029 szerepel majd legújabb határidőként.

Románia 2007. január 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Azóta több határidő is létezett, az első hivatalos 2014 volt, ezt később kitolták 2019-re, majd 2024-re. Georgescu szerint ezt a legutóbbi határidőt sem tudja tartani Bukarest, mert jelenleg nem teljesíti a csatlakozási feltételeket.

Úgy vélte, 2015 és 2017 között lett volna lehetőség, hogy kérjék az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II) való felvételét, akkor ugyanis az ország teljesítette a csatlakozási feltételeket. Most azonban egyre inkább távolodik a cél. A román államháztartási hiány tavaly GDP-arányosan elérte a 9,2 százalékot, az idei infláció pedig várhatóan 7 százalék lesz.

Florin Georgescu felidézte, hogy tizenegy volt szocialista ország közül öt már az eurózóna tagja, további kettő, Bulgária és Horvátország pedig tavaly lépett be az eurózóna előszobájába.

Forrás: 24.hu