Fehérorosz cégeket hívnak Lengyelországba

Fehérorosz cégeket hívnak Lengyelországba

Fehérorosz technológiai cégeket ösztönöz Varsó arra, hogy áthelyezzék székhelyüket az uniós tagállam Lengyelországba, hogy elkerülhessék a jelenlegi fehérorosz politikai instabilitást. Ezt a kezdeményezést jelentette be Jadwiga Emilewicz lengyel fejlesztési miniszter a 30. Nemzetközi Gazdasági Fórumon a délnyugat-lengyelországi Karpaczban.

A minisztérium „Lengyelország. Üzleti kikötő” névre keresztelt új programja azoknak a „szabadúszóknak, induló vállalkozásoknak, kis, közepes, de nagy cégeknek is szól, amelyek ma, a jelenlegi nagyfokú fehérorosz politikai bizonytalanságot megérezve, egy biztonságos helyet keresnek” – idézte a tárcavezetőt a PAP lengyel hírügynökség. Hozzátette, Lengyelország lehet ez a hely. Az MTI megjegyzi, hogy Fehéroroszország vezető IT/innovációs központnak számít Kelet-Európában.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás után kezdődtek tömeges tüntetések és sztrájkok, amelyen Aljakszandr Lukasenka sorban hatodik államfői mandátumát szerezte meg. Az egykori kolhozelnök a hivatalos adatok szerint a szavaztok több mint 80 százalékával győzött. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el a voksoláson született eredményt. A hivatalban lévő elnök szerint a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék cáfolja ezt.

Kiemelt kép: Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Forrás: 24.hu