Jogos önvédelemre hivatkozott az öccsét vadásztőrrel nyakon szúró férfi, hat évet kapott

Jogos önvédelemre hivatkozott az öccsét vadásztőrrel nyakon szúró férfi, hat évet kapott

Hat év börtönre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte emberölés kísérlete miatt a Győri Törvényszék azt a férfit, aki nyakon szúrta a szomszédjában lakó öccsét egy vadásztőrrel.

Az elkövető már régóta haragos viszonyban volt a mellette élő testvérével. Az ominózus napon egy farakást takaró ponyva miatt szólalkoztak össze. Az idősebb férfi a saját udvarában lévő, összevágott tűzifa letakarásához kölcsönkérte a testvérétől a ponyvát, mivel azonban nem kapta meg, az öccse távollétében átment a fivére kertjének hátsó részében felhalmozott bálákhoz és megpróbálta lerángatni róla a ponyvát.

Pont ekkor ért haza a testvére, aki számonkérte őt. Az idősebb férfi ekkor felkapott egy fakarót, és az őt szapuló öccse felé ütött, amitől az öccse megszédült. Ekkor a fivére előkapta a vadásztőrét az övéből, majd leugrott a báláról és nyakon szúrta. Az öccse megpróbált védekezni és a bal karját a feje elé kapta, ezért a  testvére az alkarjának teljes izomzatát és az artériákat is átvágta. Az idősebb férfi azzal védekezett, hogy csak magát védte, mert nem ő hanem a testvére volt az, aki lesújtott a fahusánggal. A megszúrt férfi fának vallomása után azonban ezt a bíróság kizárta. 

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a fiatalabb testvér maradandó fogyatékossággal gyógyult, amely teljes testét érintően 10%-os mértékű, de gyakorlatilag a bal karját nem tudja használni, miközben fizikai munkákból tartja el magát, és a ház körüli munkák is rá várnak. A bíróság az ügyészi indítványnál enyhébb, 6 évnyi szabadságvesztés büntetést szabott ki, és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a férfit.

Az ítélet nem jogerős, a férfi és védője elsődlegesen a jogos védelmi helyzet fennállása okán bűncselekmény hiányában történő felmentésért, másodlagosan a minősítés megváltoztatása és enyhítés érdekében fellebbezett, az ügyészség az ítélet tekintetében három nap határidőt kért a fellebbezés előterjesztésére, az elkövető letartóztatására tett indítványa elutasítása miatt pedig fellebbezett.

Forrás: 24.hu