Jól járt a kéziválogatott a vb-sorsoláson

Jól járt a kéziválogatott a vb-sorsoláson

A magyar férfi kézilabda-válogatott Németországgal, Uruguayjal és a Zöld-foki Köztársasággal került azonos csoportba a januári, egyiptomi világbajnokság sorsolásán, amelyet szombat este rendeztek Gízában.

A január 13. és 31. között sorra kerülő torna lesz a 27. férfi világbajnokság, a magyar válogatottnak pedig a 21. részvétele. A csapat legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, a legrosszabb pedig az 1993-as 17. helyezés.

A csoportban a legnehezebb ellenfelünk a német válogatott lesz, amely háromszor nyert vébét, legutóbb 2007-ben, és a 2019-es tornán a negyedik helyen végzett.

Ez lesz az első torna, amelyen már 32 csapat szerepel. Ezek közül harmincnak a kiléte már ismert, a maradék két együttes az észak-amerikai és karibi, illetve a közép- és dél-amerikai térségből kerül majd ki.

Minden csoportból az első három jut tovább a középdöntőbe, az utolsó helyezettek az alsóházban folytatják szereplésüket. A felsőházban négy hatos csoportban folytatódnak a küzdelmek, mindegyikből az első kettő jut a negyeddöntőbe.

„Egyelőre nehéz megmondani, mi lesz a helyzet a világban és a kézilabdázásban a jövő év elején, és hogy milyen formában kerülhet sorra a világbajnokság, de a magyar bajnokság szerencsére elkezdődhetett, úgy készülünk a vb kapcsán, hogy igyekszünk kizárni a külső körülményeket. Sokkal erősebb csoportba is kerülhettünk volna, és mivel három együttes jut tovább, talán a középdöntőben is gondolkozhatunk, hiszen egyértelműen az idei Európa-bajnokságból kell kiindulnunk és tovább lépnünk.

Németországot jól ismerjük, rendkívül erős válogatottal bír, és Uruguay sem lebecsülendő, igaz, sem velük, sem a Zöld-foki szigetek együttese ellen nem játszott még a magyar férfi válogatott. Bízunk a továbbjutásban, ha ez sikerül, a középdöntőben már rendkívül erős csapatokkal találkozhatunk

– idézte a magyar válogatott Facebook-oldala Gulyás István szövetségi kapitányt.

A mérkőzéseknek Kairó két csarnoka, valamint Gíza és Alexandria ad majd otthont. A szervezők a koronavírus-járvány miatt rendkívül szigorú óvintézkedésekkel készülnek a tornára. Amennyiben a világjárvány intenzitása a közeljövőben nem enyhül jelentősen, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) rájátszásához, valamint az amerikai nyílt teniszbajnoksághoz (US Open) hasonlóan izolált körülményeket, úgynevezett buborékot biztosítanak a küldöttségek számára, nézőket pedig csak a férőhelyek negyedére-felére fognak beengedni, az Egészségügyi Világszervezet iránymutatásai alapján.

Minden csapatnak, illetve a tornának is lesz egy-egy koronavírus-tisztviselője, akiknek a legfőbb feladatuk a kapcsolattartás és az információtovábbítás lesz. A nézők csak testhőmérséklet-mérést követően léphetnek be a csarnokokba, ahol orvosi ellenőrzőpontok lesznek felállítva. A szervezők arra kérték a nemzetközi szövetséget (IHF), hogy négy fővel növelje a keretek számát, így az esetleges koronavírus-gyanús játékosok pótlása könnyebben megoldható lenne.

A világbajnokság csoportbeosztása:

A csoport: Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki Köztársaság
B csoport: Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C csoport: Horvátország, Katar, Japán, Angola
D csoport: Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E csoport: Norvégia, Ausztria, Franciaország, Észak-Amerika 1. számú csapata
F csoport: Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G csoport: Egyiptom, Svédország, Csehország, Dél-Amerika 4. számú csapata
H csoport: Szlovénia, Fehéroroszország, Koreai Köztársaság, Oroszország

Kiemelt kép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Forrás: 24.hu