Kunetz Zsombor: Nem igaz, hogy a kormány a WHO előírásai szerint tesztel

Kunetz Zsombor: Nem igaz, hogy a kormány a WHO előírásai szerint tesztel

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő élesen bírálta a kormány járványügyi intézkedésit az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mint elmondta, jó irány, hogy a kormány végre megpróbálja határozottabban rávenni az embereket a maszk viselésére, de ezt már nyár elején meg kellett volna tennie, ennek a mulasztásnak tudható be, hogy a jelenlegi helyzetbe kerültünk, ami szerinte minden bizonnyal még tovább fog romlani.

Bár rendszeresen kritizálják a kormányt amiatt, mert nem végez a jelenleginél jóval szélesebb körben szűrővizsgálatokat, erre rendszerint az a kormány válasza, hogy Magyarországon a WHO protokollja szerint folyik a tesztelés.

Kunetz Zsombor szerint azonban ez nem igaz, mert ha így lenne, nem csúsznának el hat-hét nappal a budapesti tesztek. Az államilag finanszírozott tesztelést a mentősök végzik, ám a szakértő úgy látja, egy olyan rendszerre toltak rá ezt pluszfeladatot, ami amúgy sem működik jól.

„Ez egy szemléletbeli probléma. Amikor elfogadjuk azt, hogy a vírus este 11 után kel föl és akkor kezd el fertőzni, akkor látjuk, hogy egy ostobaság az egész kormánykommunikáció” – utalt a miniszterelnök mai bejelentésére, mely szerint a szórakozóhelyeknek 23 órakor be kell zárniuk.

„Tessék szíves lenni elkezdeni szűrni” – kérte a kormánytól Kunetz, aki szerint létre kellene hozni egy programot, aminek keretein belül az iskolákban rendszeresen tesztelik a diákokat és tanárokat. Példaként a Lauder saját kezdeményezését említette: a budai iskola elkezdett tömegesen szűrni, és találtak is 30 fertőzöttet. „Tökéletesen működött a dolog, így az ebben a gócpontpontban lévő, egyébként tünetmentes diák nem fog a nagymamával vacsorázni két hétig, és a nagymama így nem fog meghalni, ez viszonylag ilyen egyszerű.”

A szakértő a szociális és egészségügyi intézményekben is állandóvá tenné a tesztelést, a magukon tüneteket észlelő betegek számára pedig több nyugat-európai ország mintájára drive-in pontokat hozna létre, ahova az autóval rendelkezők behajthatnának, és ott az ablakon keresztül ingyenesen letesztelhetnék őket.

Kép: Bielik István / 24.hu

Forrás: 24.hu