Még mindig csaknem félmillióan dolgoznak távmunkában

Még mindig csaknem félmillióan dolgoznak távmunkában

Bodó Sándor hozzátette: az érintett dolgozók egyharmada csak távmunkában dolgozik, kétharmaduk alkalmazásánál viszont vegyes megoldás született, így három vagy négy napot a munkahelyen töltenek, miközben kettő, illetve egy napot távolról dolgoznak.

Kapcsolódó
A munkáltató az otthonról dolgozó alkalmazottat az otthonában is ellenőrizheti

Módosítani kell a munkaszerződést, ha néha otthonról, néha pedig a munkahelyén dolgozik az alkalmazott.

Az M1 aktuális csatorna műsorában az államtitkár megjegyezte, a törvényi szabályozás azt jelenti, hogy a távmunka a munkaadó és a munkavállalói írásbeli megállapodásán alapul. Az otthoni munkavégzésnél felmerülnek bizonyos költségek, eddig ennek az elszámolási rendje nagyon bonyolult volt. A mostani szabályozással azonban az a korrekt döntés született, hogy ezekre a költségekre a mindenkori minimálbér 10 százaléka elszámolható.

Bodó Sándor felidézte, a járványt megelőző időszakban nem volt hagyománya Magyarországon a távmunkának, az alkalmazottak körülbelül 2 százaléka – 80-90 ezer ember – dolgozott ebben a formában.

Kiemelte, a járvány megjelenése után viszont a magyar munkaerőpiac bizonyos szereplői – ott ahol erre lehetőség volt – napok alatt álltak át a távoli munkavégzésre, ezáltal megmaradt az emberek a munkahelye, és a cégek is tovább tudtak működni. (MTI)

Forrás: 24.hu