Megerősítette a mintavételi kapacitást Müller Cecília

Megerősítette a mintavételi kapacitást Müller Cecília

Az elmúlt 24 órában tapasztalható megnövekedett igényre a koronavírus tesztek iránt Müller Cecília országos tiszti főorvos szeptember 8-val tovább erősítette a mintavételi kapacitást – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményére hivatkozva a Napi.hu és a Magyar Hírlap.

A tiszti főorvos keddi határozatával betegszállítónak jelölte ki valamennyi közfinanszírozott, működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató tartalék gépjárművét, továbbá bevonta őket a PCR-tesztekhez levett minták szállításába is. A feladat koordinálását az OMSZ végzi.

Hétfőn a Világgazdaság számolt be arról, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott és ingyenes PCR-tesztek, vagyis a garatból és orrból történő mintavételek száma és a szerológiai, vagyis az ujjbegyből vett vérmintás tesztek aránya is megsokasodott az elmúlt hetekben. Emiatt akkora teher hárult a mintavételező csapatokra, hogy jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Lapunkat az egyik magánlabor tájékoztatta arról, hogy brutális terhelés alatt vannak, múlt héten 1400-1500 PCR-tesztet végeztek el. A Synlabot még a járvány kezdeti időszakában jelölte ki az NNK PCR-vizsgálatok elvégzésére, vagyis közfinanszírozott és magán koronavírusteszteket is végeznek. A járvány első szakaszában az előbbiek voltak túlsúlyban, ám az arány megváltozott: a második hullámra napi ezer-ezer a közfinanszírozott és a magán tesztek aránya.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Forrás: 24.hu