Meghosszabbították a távmunka kedvező szabályozását

Meghosszabbították a távmunka kedvező szabályozását

Bodó Sándor közölte, a munkáltatók és a munkavállalók így 2021. február 22-ig a munka törvénykönyvétől eltérően állapodhatnak meg a távmunkáról.

A kormány célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse elő a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését. A járvány első hullámának tapasztalatai szerint a távolról történő munkavégzés sok területen bevált.

  • A távmunkában dolgozók tavaly nyár végén, ősz elején még 250 ezer körül mozgó száma részben a támogató szabályozásnak köszönhetően 2020 decemberére 400 ezer fölé nőtt.

A kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt a munkáltatók és a munkavállalók a munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó előírásaitól eltérően is megállapodhatnak, ami mindkét fél érdekeinek érvényesülését segíti.

Kapcsolódó

Rekordot döntött a távmunkások száma

A tavalyi év első felében meghatszorozódott a távolról dolgozók aránya.

Az előírás számos könnyítésre teremt lehetőséget, így a munkavégzés helye szabadon választható, a távolról végzett munka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat. A munkáltató költségtérítést is fizethet: havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százalékával – 2021-ben tehát 16.740 forinttal – járulhat hozzá a dolgozó kiadásaihoz.

A munkáltató köteles tájékoztatni az alkalmazottat a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a dolgozónak pedig ezek teljesülésére figyelemmel kell megválasztania a munkavégzés helyét.

Forrás: 24.hu