Négyezer német katonát vezényelnének Litvániába

Négyezer német katonát vezényelnének Litvániába

A NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat – így fogalmazott szerdán Tallinnban Kaja Kallas észt miniszterelnök arra biztatva a tagországokat, hogy kövessék e téren a balti köztársaságok példáját.

A politikus a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott az észt fővárosban zajló éves balti védelmi konferenciáról. Elmondta, hogy Észtország jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékát szánja védelmi kiadásokra.

Ezt szorgalmazom NATO-szinten is

– tette hozzá.

A tallinni tanácskozás témái között szerepelt az Ukrajna elleni orosz támadást követő regionális biztonsági helyzet is. Kallas erre utalva kifejtette: „Nézzük meg az 1988-as évet, amikor minden NATO-szövetséges a GDP több mint 1 százalékát költötte védelemre. És miért? Mert komoly veszélyt láttak. De most a veszély nagyobb, mint a hidegháború idején volt, mert a háború visszatért Európába.”

Boris Pistorius német védelmi miniszter, aki szerdán csatlakozott a konferenciához, beszédében Németország további támogatásáról biztosította a három balti NATO-tagországot „Oroszország elrettentésében”. „Németország vállalja a felelősséget és átveszi a vezető szerepet” – jelentette ki. Figyelmeztetett, hogy „szörnyű következményei” lennének, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök tervei sikerrel járnának.

MTI / EPA / Toms Kalnins

Pistorius megerősítette egy német dandár litvániai telepítésének tervét. Eszerint 4000 német katonát vezényelnének a balti országba, ahol állandó jelleggel állomásoznának családjukkal együtt. (MTI)

Forrás: 24.hu