Orbán Viktor elmondta, hogy mikor jöhet a korlátozások feloldása Magyarországon

Orbán Viktor elmondta, hogy mikor jöhet a korlátozások feloldása Magyarországon

Cikkünk frissül. 

Orbán Viktor elégedetlenségét fejezte ki a tegnap esti uniós megbeszéléssel péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban. Most is leszögezte: Brüsszel késlekedik a vakcinabeszerzéssel.  “Én nem vagyok udvariatlan ember, nem akartam felborítani az asztalt. Nekünk nem magyarázatra van szükség, hanem vakcinára. Ha az unióból nem érkezik vakcina, jöjjön máshol. Nem lehet, hogy ezért haljanak meg magyarok.”

Kapcsolódó

Uniós vezetők: fenn kell tartani a korlátozásokat

Ursula von der Leyen szerint hamarosan elegendő vakcina érkezik a tagországokba.

Orbán szerint minél több vakcinát kell engedélyezni, mert akkor “megmozdulnak” a gyártók. “Bizonyos cégekben milliós tételben állnak a raktárban”, és Brüsszel nem adja ki az engedélyt. “Vakcina kell, az jelenti az életet” – mondta, ezért kell szerinte a Kínából, vagy épp Oroszországból is vakcinát szerezni.

“Kína csak akkor ad vakcinát, ha megvan a vészhelyzeti engedélyezés” – tette hozzá. Megjegyezte, a Vajdaságban vannak olyan magyarok, akik kaptak már a kínai vakcinából, ebből pedig tanulhat a magyar kormány, és ezért nem is kell Pekingbe utazni.

“Nem tudjuk a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás” – mondta Orbán. A kormányfő felsorolta az oltási sorrendet:

  • egészségügyi dolgozók
  • idősotthonok lakói
  • 60 év feletti krónikus betegek, ők 1,5 millióan vannak
  • ezután következhetnek a védekezés egyéb szereplői, az operatív törzs tagjai, és “itt jönnek a kormány tagok is, én is.”
  • ezután jönnek azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben

Orbán leszögezte: ha ez mind megtörténik, akkor jöhet “az új időszámítás, ekkor lehet megszabadulni a korlátozásoktól”, ha ezeknek a csoportoknak a beoltásához lesz elég vakcina. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a csoportokat mind be is kell oltani, mert “az oltás önkéntes”.

A korlátozások feloldásának pillanata “közel van”, de konkrétumot nem mondott a miniszterelnök. A lazítást azonban csak fegyelmezetten lehet megtenni.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián egyeztet a visegrádi partnerekkel (V4) és az Európai Tanács tagjaival a koronavírus-járvány kezeléséről a Karmelita kolostorban 2020. október 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: 24.hu