Sorra nyíltak újabb határátkelők az ingázók számára

Sorra nyíltak újabb határátkelők az ingázók számára

A járvány terjedésének megakadályozása érdekében döntött a kormány arról, hogy szeptember 1-jétől 30 napra a szlovén, az osztrák és szlovák határszakaszokon és a belső légi határátkelőhelyeken ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, a határátlépésre csak a kijelölt határátkelőkön van lehetőség.

A korlátozás bevezetése után 37 átkelőhelyet lehetett használni, azóta azonban – elsősorban a határmenti településeken élők igényének eleget téve – további 24 átkelő működik.

Az Országos Rendőr-főkapitányság MTI számára készített összegzése szerint szeptember 1-jén a román határon az eredetileg kijelölt helyek mellett megnyílt a létavértesi, a méhkeréki és a kiszombori átkelő is a kétoldalú személy- és teherforgalom számára, szeptember 4-én pedig a nagykereki autópálya-határátkelőhely a nemzetközi személy- és teherforgalomnak.

Szeptember 2-án nyílt meg a szlovák határon a sátoraljaújhelyi átkelő a kétoldalú személy- és teherforgalom számára. Szeptember 5-étől működnek a szlovén határon a kétvölgyi, valamint Ausztria felé az alsószölnöki, szentpéterfai, bozsoki és zsirai átkelők a kétoldalú személyforgalomnak.

Megszűnt a 30 km-es korlátozás a határon az ingázók számára

Erről a magyar hatóságok tájékoztatták az osztrák belügyminisztériumot.

Szintén ezen a napon nyitották meg a szlovák-magyar határon a letkési, balassagyarmati, nógrádszakáli átkelőt és a sátoraljaújhelyi kishatárátkelőt a kétoldalú személyforgalom, valamint a vámosszabadi, a somoskőújfalui és tornanádaskai átkelőt a kétoldalú személy- és teherforgalom, a tornyosnémeti autópálya-átkelőt pedig a nemzetközi személy- és teherforgalom számára.

Ugyancsak szeptember 5-től az esztergomi vízi átkelőt is igénybe veheti a kétoldalú teherforgalom. Szeptember 8-án nyílt meg az osztrák-magyar határon a pinkamindszenti, 10-én pedig Szlovákia felé a rajkai átkelő a kétoldalú személyforgalom számára.

A sorhoz szeptember 17-én csatlakozott a szlovák-magyar határon a komáromi (Monostori híd) átkelő a nemzetközi személy- és teherforgalom esetében, 21-én pedig az osztrák-magyar határon nyílt meg a pornóapáti és ágfalvai átkelő a kétoldalú személyforgalom számára.

Egész nap igénybe vehető a szentpéterfai, vámosszabadi, komáromi, esztergomi, balassagyarmati, somoskőújfalui, tornyosnémeti, nagykereki, méhkeréki és kiszombori, valamint a nagyobbik sátoraljaújhelyi átkelő, a többi, szeptember 1-je óta megnyitott átkelő azonban csak időszakosan használható.

Kiemelt fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: 24.hu