Spanyolországban egy nap alatt négyezer új fertőzöttet találtak

Spanyolországban egy nap alatt négyezer új fertőzöttet találtak

Spanyolországban 24 óra alatt több mint négyezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, amely összesen már meghaladja az 554 ezret – tájékoztatott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója Madridban csütörtökön.

A tartományok felében megfigyelhető a növekedés ritmusának lassulása – tette hozzá. Spanyolországban a koronavírus okozta halálozási átlagéletkor 86 év, magasabb mint a járvány csúcsán volt tavasszal – mondta el.

A járványügyi vezető kiemelte: az elmúlt hetekben tapasztalt 0,6 százalékos halálozási ráta alacsonyabb mint sok más uniós országban, példaként említette Franciaországot, ahol 0,7, illetve Olaszországot és Nagy-Britanniát, ahol 1 százalék feletti ugyanez az arány.

A spanyol egészségügyi minisztérium összesítése szerint az elmúlt egy napban 71-gyel nőtt a halálos áldozatok száma, egy hét alatt 249-en hunytak el. A fertőzés eddig 29 699 emberéletet követelt a dél-európai országban.

Kérdésre válaszolva Simon kitért arra is, hogy a tartományok többségében ezen a héten indul a tanév jelenléti oktatással, és sokan most térnek vissza a távmunkából az irodákba, így leghamarabb a jövő héttől lehet észlelni, hogy ennek milyen hatása volt a vírus terjedésére.

A szakember hangsúlyozta: országosan a kórházi ellátórendszer képes kezelni azt a terhelést, amit a 8400 Covid-beteg ápolása jelent, de egyes kórházakban előfordul nagyobb esetszám. Példaként említette, hogy míg az országos kapacitás 7 százalékát foglalják el a koronavírus-fertőzöttek, néhány intézményben ez 30 százalék is lehet.

A szaktárca jelentése szerint augusztus 31-e és szeptember 6-a között 641 ezer PCR-tesztet végeztek, amelynek 11,6 százaléka hozott pozitív eredményt.

Forrás: 24.hu