Tizenöten megfertőződtek egy budapesti idősotthonban

Tizenöten megfertőződtek egy budapesti idősotthonban

A fővárosi fenntartású Kamaraerdei úti idősotthonban eddig tizenöt embernél mutatott ki koronavírus-fertőzést a tesztelés – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön az MTI megkeresésére.

A fertőzöttséget először az idősek otthonában dolgozó gyógytornásznál mutatták ki, aki harminc gondozottnak tartott gyógytornát. A szűrővizsgálatok után kiderült, hogy 13 gondozott és további egy dolgozó fertőződött meg – írták. A kormányhivatal közölte: a kerületi tisztifőorvos elrendelte az intézmény “C” épületének járványügyi zárlat alá vételét.

Sára Botond fővárosi kormánymegbízott az M1 aktuális csatorna csütörtök esti Híradójában elmondta, hogy a betegek állapota stabil, vannak közöttük tünetmentesek, és olyanok is, akik enyhe tüneteket mutatnak, az ő állapotukat folyamatosan figyelni kell és ha szükséges, akkor kórházba kell szállítani őket.

Hozzátette, a kórházak felkészültek arra az esetre, ha az időseknek ellátásra lenne szükségük.

Karácsony egy hete jelentette be, hogy indul a folyamatos tesztelés a fővárosi fenntartású idősotthonokban, miután a főpolgármester egyeztetett az intézmények vezetőivel.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban egy kilenc pontból álló utasítást adott ki a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek, ezek között szerepelt, hogy védőeszközökből két hétre elegendő készlettel kell rendelkezniük, felül kell vizsgálni az engedélyezett férőhelyszámot, és írásban kell rögzíteniük, hogyan tudják izolálni a fertőzöttnek bizonyult lakókat. Az intézményvezetők tájékoztatása szerint az idősotthonok végrehajtották ezt a kilencpontos főpolgármesteri utasítást.
kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Forrás: 24.hu