Több európai ország is gyerekeket fogadna be a leégett leszboszi menekülttáborból

Több európai ország is gyerekeket fogadna be a leégett leszboszi menekülttáborból

Németország és Franciaország azt tervezi, hogy befogad gyerekeket a móriai befogadó táborból, amely a héten leégett a görögországi Leszbosz szigetén – jelentette be csütörtökön Angela Merkel német kancellár.

Merkel nem közölt számadatokat, ugyanakkor elmondta, hogy a bejelentést megelőzően telefonbeszélgetést folytatott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel, aki a kérést intézte hozzá. A német kancellár reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió más tagállamai is befogadnak a tűzeset által sújtott gyerekeket.

Németország és Franciaország mellett Hollandia is bejelentette csütörtökön, hogy befogad száz kísérő nélküli gyereket és gyerekes családot. 

Németország segíteni fog új és jobb szállás kialakításában – jelentette ki Merkel a német kancellári hivatalban.

A Leszbosz szigetén található móriai táborban – amely Európa legnagyobb és a sajtó szerint legélhetetlenebb táborának számít – a héten kétszer is tűz ütött ki, elpusztítva gyakorlatilag az egész létesítményt, így mintegy 12 ezer ember maradt fedél nélkül. A túlzsúfolt és egészségtelen életkörülményei miatt dzsungelnek nevezett móriai tábor egyike annak az öt központnak, amelyet az európai hatóságok állítottak fel az égei-tengeri görög szigeteken a 2015-ös nagy migrációs válság idején, hogy csökkentsék a szomszédos Törökországból érkezők számát. Görögország szárazföldi részére csak a legkiszolgáltatottabb személyeket szállítják át, a menedékkérők többsége a szigeteken marad hónapokig, ha nem évekig.

kiemelt kép: afp

Forrás: 24.hu