Több év után derült ki, hogy egy kansasi nő vezette az Iszlám Állam gépfegyveres női csapatát

Több év után derült ki, hogy egy kansasi nő vezette az Iszlám Állam gépfegyveres női csapatát

Amerikai szövetségi ügyészek vádemelését követően letartóztatták azt az egykor Kansas államban élő amerikai nőt, aki a vád szerint csatlakozott az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez, és egy AK-47-es gépfegyverekkel felszerelt női zászlóaljat irányított Szíriában- jelentette az AP amerikai hírügynökség.

A szövetségi ügyész szombaton jelentette be, hogy a vádemelés szerint a 42 éves Allison Fluke-Ekren terrorista szervezetnek nyújtott segítséget.

A titkosított büntetőjogi feljelentésre még 2019-ben került sor, szombaton oldották fel a titkosítást és hozták nyilvánosságra az ügyet, miután Fluke-Ekrent visszaszállították az Egyesült Államokba, hogy bíróság elé állítsák. A tevékenysége a szombati bejelentést megelőzően nem volt ismert.

A szövetségi ügyészek szerint Fluke-Ekren „bajtársakat” akart toborozni egy amerikai egyetemi kampusz megtámadásához, és bevásárlóközpont elleni terrorista támadás részleteiről is beszélt – írta az MTI.

David Robins, az FBI különleges ügynöke eskü alatt tett írásos nyilatkozata szerint Fluke-Ekren 2016-ban, a szíriai Rakka városában lett az IÁ Khatiba Nuszajbah nevű egységének a vezetője. A csupa nőkből álló zászlóaljat kiképezték AK-47-es gépfegyverek, gránátok és öngyilkos mellények használatára is.

A dokumentumok szerint az amerikai nő még gyermekeket is kiképzett támadó fegyverek használatára, és legalább egy szemtanú látta az egyik, akkor 5-6 éves korú gyermekét, hogy gépfegyvert fogott a kezében a család szíriai otthonában.

Fluke-Ekren éveken át meggyőződéses híve volt az Iszlám Állam radikális terrorista ideológiájának, és azért utazott Szíriába, hogy elkötelezze magát, vagy támogassa az erőszakos dzsihadista mozgalmat” – áll a hatósági jelentésben.

A bírósági dokumentumok szerint Allison Fluke-Ekren 2008-ban költözött Egyiptomba, majd az ezt követő három évben gyakran utazott az Egyesült Államok és Egyiptom között, de 2011 óta nem járt Amerikában.

Az ügyészek szerint a nő 2012-ben költözött Szíriába, majd 2016 elején a szíriai Tell Abjád városában megölték a férjét, miközben éppen terrorista támadást készült végrehajtani. Még ugyanebben az évben – az ügyészségi dokumentumok szerint – Fluke-Ekren feleségül ment az Iszlám Állam egyik bangladesi tagjához, aki drónszakértő volt, de 2016 végén, vagy 2017 elején ő is meghalt. Négy hónappal a bangladesi férfi halálát követően az asszony ismét férjhez ment a terrorszervezet egyik fontos vezetőjéhez, aki az IÁ rakkai védelméért volt felelős.

Forrás: 24.hu